Založ si blog

Paulo Coelho – Alchymista

Významný brazílsky spisovateľ Paulo Coelho, v súčasnosti považovaný za jedného z najvplyvnejších, pripisuje k svojim knižným titulom i názov Alchymista, s podtitulom medzinárodný bestseller. Kniha dosiaľ preložená do 42 jazykov sa už v 27 krajinách permanentne drží svojho prvého miesta najpredávanejšieho románu, čo potvrdzuje aj 5,5 milióna predaných výtlačkov. Nielen tieto čísla svedčia o kvalite tejto knihy.

 

Je to príbeh chlapca, pastiera oviec, ktorý mal zvláštny sen. Videl v ňom pyramídy a malé dieťa, ktoré mu ukazovalo nejaké miesto. Vyhľadá cigánku, ktorá mu povie, že má ísť k pyramídam, že ak ich videl vo sne, tak existovať musia! Tam nájde svoj poklad.

 

Neskôr sa stretne so starcom, ktorý vie, že sa chlapec snaží prežiť svoj osobný príbeh, len on sám o tom ešte nevie a tiež mu vraví, aby šiel za svojim snom. Ale odísť z Andalúzie niekam do neznáma, do Afriky?! Je to veľmi ťažké rozhodovanie: ísť za svojim snom a nájsť poklad, ale musieť tak opustiť rodinu a osadu, ktorá bola doteraz jediným domovom, ktorý poznal. Kniha je o napĺňaní svojho sna a osudu. Vždy nás niečo nanaviguje tam, kam máme dôjsť, len sa nesmieme báť počúvať hlas svojho srdca.

 

Autor k čitateľovi prehovára symbolickým jazykom alchýmie, rečou zložitou, no predsa jednoduchou pre počúvajúce srdce. Predkladá poznanie života a šťastia v ňom. Priam biblický príbeh andalúzskeho pastiera Santiaga navráva, že každý človek má svoj osobný príbeh a záleží už len na ňom, či sa za ním rozhodne ísť. Chlapec už dávnejšie pochopil, že chce od života niečo viac, než len vziať si dobrú ženu, mať s ňou deti a usadiť sa. Život pastiera mu ponúkol voľnosť a s ňou spojené cestovanie. Zdalo by sa, že dosiahol to, po čom túžilo jeho srdce. Avšak, keď sa mu dvakrát prisní ten istý sen o egyptských pyramídach, život ho začína volať ďalej, než sú andalúzske pláne.  Skutočný krok k svojmu osobnému príbehu Santiago urobí, až keď sa stretne s veľkým kráľom, ktorý ho naučí všímať si znamenia, hovoriť rečou sveta a rozumieť prírode. Na svojej ceste do Egypta sa stretáva s veľkým šťastím začiatočníka, no na druhej strane aj s pokušeniami a sklamaním. Nič z toho mu však nezabráni vzoprieť sa ťažkostiam a sústrediť sa na dobro sveta, ktoré hľadá vo svojej čistej duši a duši sveta. To však ešte netuší, kde sa  jeho poklad skutočne skrýva a čo všetko je jeho obsahom. K tomu všetkému však najprv musí pochopiť, čo je to láska, staršia ako človek i ako samotná egyptská púšť.

 

Alchymista je návodom na správne využitie svojho života, mapou na ceste za šťastím a tiež liekom pre dušu, a to či už starú alebo mladú.  Kniha je písaná zrozumiteľne a jednoducho, no zároveň je plná hlbokých myšlienok. Možno sa po jej prečítaní nikto nenaučí ako byť vetrom, nepočká ho niekde milujúca Fátima alebo nebude počuť múdre slová Alchymistu. Čitateľ však môže pochopiť reč sveta, zistiť ako nájde svoj osobný príbeh, či naučiť sa načúvať svojmu srdcu.  Začína sa teda cesta, ktorá sa z hľadania materiálneho blaha zmení na poznávanie pokladu ukrytého v ľudskom vnútri.

De rouille et d´os

26.05.2015

Zaujímavý pohľad na nie veľmi bežný vzťah dvoch ľudí. Nebudem sa snažiť opisovať príbeh, pretože tento film sa určite nesnaží ľudí zaujať akčným dejom, no na jeho pozadí demonštruje osody Alliho a Stephanie. Obaja prežívajú životnú krízu. Allimu, jednoduchému chlapovi s poriadnou dávkou agresivity bol do starostlivosti zverený syn. Vo filme nie je explicitne [...]

Môže za to nikto

25.05.2015

Každý určite vie, že práca novinára musí byť náročná. Novinár sa všetkému rozumie a dokáže chápať všetky súvislosti. Chápe podstaty tak ako detaily, dokáže liečiť, dokáže odhadnúť kedy treba zabiť, a kedy niekto zlyhal. Novinár vie ako sa robí hoc aj riadený odstrel. Novinár nahradzuje ústa, oči, uši a hlavne mozog občana. Ale, čo je [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 3155x
Priemerná čítanosť článkov: 1052x

Autor blogu

Kategórie

Archív